Bahan-bahan:
- Sedikit isi ayam (potong dadu)
- Bawang besar( potong dadu)
- Bawang putih (cincang)
- Jagung
- Carrot (potong dadu)
- Kacang panjang (hiris bulat2)
- Cili boh
- Sos tiram
- Sos tomato
- Minyak masak
- Garam
- Gula (agak byk)
- Telur
Cara-cara:
- Panaskan minyak dalam kuali, kemudian masukkan cili boh, bawang putih dan bawang besar.
- Masak sehingga agak kekuningan
- Kemudian masukkan sos tiram dan sos tomato. Kacau seketika.
- Masukkan isi ayam, kacau sekejap, kemudian masukkan sedikit air
- Masukkan sayur-sayuran, garam dan gula. Kacau dan biarkan pekat. Ketepikan.
- Untuk telur:
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Seelok-eloknya guna kuali leper.
- Pecahkan sebiji or dua biji telur dalam bekas, bergantung kepada besar kuali. Bubuh sedikt garam kemudian kepuk sedikit.
- Masukkan telur dalam kuali yg panas tadi. Perlahankan api. Goyang2kan supaya ia tersebar sama rata. Jgn terlalu tebal sbb nanti dia pecah masa nak bungkus.
- Bila dah nampak masak kat atasnya, letakkan sayuran campur yg dah masak tadi di tgh2nya. Kemudian bungkus berlahan2.
- Ambil piring, telekupkan atas telur yg dah dibungkus tadi, kemudian terbalikkan kuali. Sedia untuk dihidangkan ;)
No comments:
Post a Comment