1st time makan jeket potato ni, sahabat kami Shuhaili (Plymouth) yang perkenalkan masa kami 1st time visit Manchester. Makan di food court kat Arndale Shopping Center (lupe dah nama gerai tu). Mula2 tgk ada gak terpikir "apa benda ning.. macam ubi bakar jek. bleh kenyang ke??" Tapi atas rekemen Shuhaili, kami cuba laa.. heheh... Rupenye memang sedap!. Kenyang pun mmg kenyang. Tak hbs pun sebijik tu kalu mkn sorang.
Jeket potato ni byk filling dia, contohnya tuna + sweet corn, baked beans, kari ayam dan byk lg la..ikut suka nak letak filling apa. Tp Ummi ngan Walid lebih suka tuna + sweet corn. Lepas try mkn kat luar tu, Walid suruh la Ummi cari resepi kat dalam internet. Senang kalu buat sendiri kata dia... So Ummi pun try la tgk dalm youtube cara2 nak buat jeket potato ning. Macam2 cara diajar. Ada la tgk dalam 3-4 video. Pastu try la buat kat rumah. 2-3 kali gak try tp tak jadi gebu macam makan kat luar hari tu. Selepas diejas dan dicuba byk kali... Akhirnya jadilah jaket potato yang dicari-cari selama ini ;)
Jeket potato ni byk filling dia, contohnya tuna + sweet corn, baked beans, kari ayam dan byk lg la..ikut suka nak letak filling apa. Tp Ummi ngan Walid lebih suka tuna + sweet corn. Lepas try mkn kat luar tu, Walid suruh la Ummi cari resepi kat dalam internet. Senang kalu buat sendiri kata dia... So Ummi pun try la tgk dalm youtube cara2 nak buat jeket potato ning. Macam2 cara diajar. Ada la tgk dalam 3-4 video. Pastu try la buat kat rumah. 2-3 kali gak try tp tak jadi gebu macam makan kat luar hari tu. Selepas diejas dan dicuba byk kali... Akhirnya jadilah jaket potato yang dicari-cari selama ini ;)
Selepas masak dan digaul dengan butter/majerin |
Selepas letak inti/filling tuna & sweet corn |
Bahan-bahan:
- Bake Potatoes (pilih yang besar sket)
- Tuna dalam tin
- Sweet corn dalam tin
- Mayonis
- Bawang besar (potong dadu/cincang)
- Garam
- Blackpepper
- Olive oil / minyak masak biasa pun bleh
- Butter/ majerin
* semua bahan ni takde sukatan, ikut suka nak letak banyak mana...
Cara-cara:
- Mula-mula panaskan oven dalam suhu 180.
- Basuh potato dengan air bersih, kemudian ambil garfu atau pisau, prick/ "tikam" pada beberapa bahagian potato tu supaya senang nak masak nanti
- Lap potato tu dengan tisu atau kain bersih
- Kemudian sapukan olive oil / myk masak dan garam pada semua bahagian potato supaya nanti kulit potato tu akan jadi rangup
- Masukkan potato dalam oven dan bakar selama 2 - 2 1/2 jam bergantung kepada saiz potato. Lagi besar lagi lama bakar. Balikkan potato tu slps sejam dibakar supaya masak sama rata.
- Untuk inti tuna: Campurkan tuna, sweet corn, mayonis, bawang besar, garam dan blackpepper. Gaul sehingga sekata. Sama macam nak buat sandwich je.
- Selepas masak, tekan2 sikit potato tu, belah potato tu tengah2, sapukan dengan majerin dan korek2 isi supaya gaul sama rata dgn mejerin ( spt dalam gambar)
- Kemudian letakkan filling. Sedia untuk dihidangkan ;) Kena makan panas2 sbb kalu sejuk kulit dia akan lembik dan isi dia tak sesedap mkn masa panas2 ;-)
mmmm..memang sedap jacket potatoes haini... terbayang agi mkn ari tu... boleh habis sebiji hok besor... kak chah duk plan 2-3 hari doh nok mintok resepi dgn haini.. dok tahu yang haini ada blog. ari sabtu baru ni beli doh mayonis, tuna & ubi ketang tapi x r sebesor d cardiff... ada duk skong dlm bilik tu.. insya-Allah nok try buat gop ni... kene bakor 2 jam ke? lamanye...
ReplyDeletekena adjust sket resepi ning..ikut fasiliti hok ada...dok leh nok bakor...kena rebus jer kentang tu...
ReplyDelete