Friday, August 6, 2010

Kuey Teow Kungfu

Resepi Kuey teow kungfu ni diambil dari blog masakan kak hanieliza. Cuma Ummi tak ikut 100% sukatan dia. Buat secukup rasa jek. Resepi yg mudah dan sedap.

Kuah yg siap dimasak

Rupa Kuey Teow yg digoreng

Kuey Teow kungfu

Bahan-bahan:

  • Kuey Teow (juga bleh guna mee kuning)
  • Telur ( Ummi letak sebiji bg segenggam kuey Teow)
  • 100g udang basah buang kulit (tak letak pun takpe..tp kalu letak sedap lg)
  • 150g ayam (potong kecil2)
  • Fish cake (potong nipis)
  • 3 ulas bawang putih (cincang)
  • 100g brokoli 
  • 100g bunga kobis
  • 100g carrot 
  • 5 tangkai baby corn
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 2 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan air)
  • 1 cawan air rebusan ayam (Ummi letak 1 kiub ayam)
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar lada sulah
  • Garam
* Sayur-sayuran Ummi letak je banyak mana ikut keperluan dan tambah je sayur apa nak letak. Ikut suka je. Sukatan pun ikut suka cuma kuah dia mmg perlu bykkan sos tiram dan lada sulah baru kick!

Cara-cara:
  1. Panaskan myk dalam periuk, masukkan bawang putih. Masak sampai kekuningan
  2. Masukkan ayam, udang, sos tiram dan lada sulah. Kacau seketika 
  3. Kemudian masukkan air mengikut keperluan kuah yg nak
  4. Masukkan stok/ kiub ayam
  5. Biarkan mendidih utk seketika.
  6. Masukkan sayur-sayuran. Utamakan sayuran yg keras dahulu.
  7. Kemudian masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air.
  8. Kacau seketika, tutup api. Ketepikan
  9. Untuk kuey Teow: 
    1. Pecahkan sebiji telur dalam mangkuk, tambah sedikit garam kemudian kepuk seketika. Masukkan kuey teow utk seorang mkn. Kacau biar sebati. 
    2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali leper macam nak goreng telur dadar. Masukkan campuran kuey teow ngan telur tadi. Masak hingga kekuningan kedua-dua belah. 
    3. Angkat dan letak dalam pinggan, kemudian letak kuah dan sayuran yg dah masak tadi di atasnya.  Sedia untuk dihidangkan ;)

1 comment: