Bahan-bahan:
- 1 biji kecil betik mengkal (warna jingga/ merah-oren) tp takde kat sini so Ummi guna betik putik je..sbb tu kaler dia putih :D
- 1 biji mangga muda
- Kacang panjang (potong pendek2)
- Cili api (racik halus)
- Udang geragau (basuh dan masukkan dalam mikrowave kejap spy garing)
- Kacang tanah goreng (tumbuk/blend kasar)
- Kangkung (potong ikut suke)
- Tomato (buang biji dan potong dadu)
- Sos ikan/nampla
- Jus limau
- Gula
- garam
Cara-cara:
- Betik dan mangga dibuang kulit dan racik memanjang
- Satukan sos ikan, gula dan jus limau. Kacau rata
- Campurkan betik, mangga, kacang panjang, tomato, cili padi dan kangkung. Gaul rata
- Tambah garam kalu kurang masin.
- Bila nak mkn, baru masukkan kacang tanah dan udang geragau. Gaul rata. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment