Wednesday, August 4, 2010

Somtam

Tiba-tiba tekak ni rasa nak makan Somtam. So intai2 la dapur shima kot2 ada resepi somtam ni. Alhamdulillah... ada rupanya. Mmg kalu nak cari resepi Ummi suke jenguk dapur shima dulu sbb byk resepi shima yg best2.. hehehe...Trima kasih utk shima sbb rajin kumpul resepi ;) So resepi ni adalah ciptaan kak hanieliza yg diambil dari fotopages shima ;) Resepi2 Kak Hanieliza mmg best sbb ia ringkas dan sedap. Semoga buku masakan kak Hanieliza mendapat sambutan hangat dan semoga kak hanieliza menjadi chef yg berjaya ;) So inilah hasilnya Somtam versi Ummi, ditokok tambah dari resepi asal kak hanieliza.


Bahan-bahan:

  • 1 biji kecil betik mengkal (warna jingga/ merah-oren) tp takde kat sini so Ummi guna betik putik je..sbb tu kaler dia putih :D
  • 1 biji mangga muda
  • Kacang panjang (potong pendek2)
  • Cili api (racik halus)
  • Udang geragau (basuh dan masukkan dalam mikrowave kejap spy garing)
  • Kacang tanah goreng (tumbuk/blend kasar)
  • Kangkung (potong ikut suke)
  • Tomato (buang biji dan potong dadu)
  • Sos ikan/nampla
  • Jus limau
  • Gula
  • garam

Cara-cara:

  1. Betik dan mangga dibuang kulit dan racik memanjang
  2. Satukan sos ikan, gula dan jus limau. Kacau rata
  3. Campurkan betik, mangga, kacang panjang, tomato, cili padi dan kangkung. Gaul rata
  4. Tambah garam kalu kurang masin.
  5. Bila nak mkn, baru masukkan kacang tanah dan udang geragau. Gaul rata. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment